yemek ücreti nasıl hesaplanır

2022 Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Genel

2022 Yemek Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Yemek ücreti nasıl hesaplanır? sorusu, her işverenin merak ederek araştırdığı bir husus. Hem işveren hem de personellerin yemek haklarını bilmesi ve hesaplama sürecinin doğru yürütülmesi önemlidir. Yemek ödeneklerinin kart sistemine geçiş yapması, personel özgürlüğünü direkt olarak etkilemiştir. Bu durum çalışan motivasyonunu arttırmak ile birlikte işverenlere de önemli avantajlar sağlamıştır. Peki günlük yemek parası bedeli ne kadar? Yemek parası askeri ücrete dahil mi? ve Yemek ücretinden gelir vergisi kesilir mi? Tüm soruları sizler için yanıtladık!

Birçok işveren yemek ödenekleri ile ilgili farklı soruların yanıtlarını merak ediyor. Aynı zamanda çalışanlarda yemek haklarını doğru temin edebilmek adına günlük yemek ücreti nasıl hesaplanır? gibi sorulara cevap arıyor.

Yemek ücreti nasıl hesaplanır?

Yemek ücretleri vergiden muaf tutularak her yıl devlet tarafından belirlenmektedir. 2022 yemek ücreti Gelir Vergisi 317 Seri No’lu Genel Tebliğinde KDV’siz 34 TL olarak, KDV dahil ise 36.72 TL olarak güncellenmiştir.  Bu ücreti işveren personellerine bir yemek kartı ile sağlıyorsa işletme vergiden muaftır. Verilere göre inceleme yapıldığında hem işletme sahiplerinin vergiden muaf olması hem de çalışanların yemek ödeneklerini istedikleri noktalarda değerlendirebilmeleri, yemek kartlarını cazip kılmaktadır. MetropolCard olarak binlerce üye işyerimiz ile personellerin yemek haklarını restoranlar dışında market ve fırınlarda da değerlendirebilmelerini sağlarken kullanıcılara özel fırsatlarımız ile harika indirimler sağlıyoruz. 4 farklı ödeme yöntemimiz, kartınız yanınızda olmasa dahi kolayca ödeme gerçekleştirmenize olanak tanıyor.

Yemek ücreti askeri ücrete dahil midir?

İş Kanunu kapsamında bir işletme sahibinin çalışanlarına vermek zorunda olduğu tek ödeme maaştır. Personele yol ücreti, yemek ücreti gibi fırsatlar sunmak şirket insiyatifindedir. Günümüzde birçok şirket çalışma şartlarını iyileştirmek ve personel motivasyonu sağlamak için yemek ve yol ücreti sağlamaktadır. İş sözleşmesi detaylarına bağlı olarak çalışan ek ücretlerini talep edebilir. Fakat anlaşma aşamasında yol ya da yemek ücreti iş sözleşmesinde bulunmuyorsa, işveren söz edilen ücretleri karşılamak zorunda değildir.

Yemek ücretinden gelir vergisi kesilir mi?

Yemek ücretinde gelir vergisi, birçok işletmede kafa karışıklığı yaratır. Yemek parasının çalışana nakit ödendiği durumlarda yemek ücreti SGK ile Gelir Vergisi’ne tabii tutulmaktadır. Fakat yemek bedelinin kart ya da çek olarak personele verilmesi durumunda, kurum istisna tutarı kadar Gelir Vergisi’nden müstesna olacaktır.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.